TÉMÁK, Kategóriák

Szembetegségek természetes kezelési praktikái

606
HOZZÁSZÓLÁS:

A meglehetősen gyakori kötőhártya-gyulladást, többféle tényező kiválthatja, mint fizikai sérülések, vírusok, baktériumok, a szembe bekerülő idegen anyagok esetleg sugárzás.

Érdemes megemlíteni a nyáron igazán veszélyes ultraibolya fénysugárzást. A kötőhártya gyulladást duzzanat, szúró fájdalom és kivörösödés jellemzi. faradt-szem-karikas-szem-02

Olykor a begyulladt szem váladékot is kibocsájt magából.

A begyulladt szemet borogassuk gyulladáscsökkentő gyógynövényekkel, mint a kamilla, a kövirózsa vagy a szemvidítófű, a tünetek elmulasztása érdekében.

Egyéb szembetegségek

Gyakori külső szembetegség, a könnytömlő gyulladása, amikor is a könnyelvezető csatorna eldugul, így állandó könnycsorgás áll be. A betegség ellen, borogatást, szemfürdőket lehet bevetni.

A szem szaruhártyájának megbetegedései, a szem látóképességét erőteljesen csökkentik, így a szaruhártyán jelentkező gyulladások, fekélyek, sérülések vagy gennyesedés, könnyezést, fájdalmakat illetve fényiszonyt idézhetnek elő.

A betegségek után, helyükön fehér foltok keletkezhetnek, melyek zavarhatják a látást.

A szaruhártyahomályok kezelése során, nagy szerepe van a hidegvíz-kúrás eljárásnak, mely előmozdítja a foltok felszívódását. Öblögessük hideg vízzel a szemet, napi több alkalommal.

A szemünk a legféltettebb kincsünk, az egészséges látás megtartása, a mindennapi élet, legfontosabb követelménye.

Ezért ha szemünket bármilyen baj éri, látásunkban gyengülést érzünk, elsőként mindig forduljunk szemorvoshoz! – A szakember akár természetes gyógymódokat is javasolhat, hiszen azok tárháza szélesnek mondható.

Mezei árvácska

Erdőkben, művelt területek mentén, parlagokon, fasorok alján terem a mezei árvácska. Hagyományosan szemgyulladásokat, szembajokat mezei árvácska teájával is “mosogattak”, naponta többször.

A friss vagy megszárított árvácskát főzték fel. Az utóbbiból 1 liter vízben 5-6 csipetnyit. Hatóanyagban gazdag növény mindegyik fajtája.

Fekete áfonya

Az áfonya közeli európai rokona, a fekete áfonya, javítja szemünk egészségét minden téren. A gyümölcs véd a zöld- és szürkehályog kifejlődésével szemben.

Az áfonyaféléket régebben “a szem gyümölcsének” nevezték!

A fekete áfonya magas koncentrátumban hordoz antocianidokat, gyulladásgátlókat és természetes antioxidánsokat. Ezek az anyagok gyógyító hatással vannak a szemünkre, enyhítik a szemfeszülést, ami például gyakran fellép a megszakítás nélküli monitorhasználat során.

Kutatók azt is vizsgálják, hogy az áfonyafélék megelőzik-e a sárgafolt elsorvadását, ami az időskori vakság kialakulásának elsődleges oka.

Székfű

A székfűtea kiváló hatású fejfájás-csillapító, ma is előszeretettel használják a természet közelségében lakók. 5-6 csipet száraz virágot 1 liter vízben főzzünk fel, és ezzel borogassuk a fájós szemet.

Pipacs

Az egész országban élő növény, melynek szirmaiból teát főzünk gyulladt szem borogatására. A megszárított vagy nyers szirmokból 6-7 csipetnyit 1 liter vízben felfőzünk és napjában legalább háromszor borogatunk vele. A pipacs hatóanyagai: glikozid, színanyag, nyálka és alkaloida.

Kapor

Majd minden falusi kertben megterem a kapor. Az 1 liter vízben felfőzött 1-2 csipet megtört kapormag, gyógyítja a szemet. A lével napi 3-4 alkalommal kell mosogatni a szemet.

Zabszalma

Szemgyulladásokra a zabszalmából főtt teát is alkalmazták. 1 liter vízben egy öklömnyi kiscsutakot főztek fel és ezzel a főzettel mosogatták a fájós szemet, naponta többször… Amennyiben nem volt zabszalma, a szénamurvából készített főzet is használt.

A zabot a szántóföldeken termelik, a szénamurvát szénaboglyák, szénatárolókban, szénakazlak tövében találhatjuk meg.

Sárgarépa, szarkaláb

A lereszelt sárgarépát a vérben lévő, véraláfutásos szemre gyakran kötöttek fel, főleg éjszakára. Ugyanerre a betegségre a szarkaláb teáját is alkalmazták, ami ma már ritkán előforduló gyógynövény. Fél liter vízben 2-3 kávéskanálnyi száraz vagy friss virágot főzzünk fel, csak egy pillanatra és ebben a Iében öblögessük, mosogassuk a véres szemet.

Sütőtök

A sütőtököt, a benne lévő több mint 2400 mikrogramm  karotinoid, zeaxantin illetve lutein, létfontosságúvá teszik a szem számára. A sütőtök több mint 12 000 IU A-vitamint, illetve rostokat is tartalmaz. A maximális felszívódás érdekében, a karotinoidoknak zsírra van szüksége, tehát előtte, utána vagy mellé, fogyasszunk valamilyen zsíros ételt is. A sütőtökben lévő anyagok, megerősítik a szemünket, a fáradság okozta gyulladásokat elkerülhetjük.

Ziliz

A virágból készült főzet jó szemborogató és szemgyulladást oszlató megoldás. A ziliz hatóanyagai, a gyökérben asparagin, keményítő, zsíros olaj, betain és pektin.

Amennyiben érdeklődik a témában, a szem egészségéről, valamint egészségének védelméről bővebben is olvashat >>>

606
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]